Scheiden, wat nu? 4 praktische tips
Geplaatst op 17-10-2019
Bij een scheiding komt ontzettend veel kijken. Emoties, onzekerheden en praktische zaken vechten om voorrang. Heel begrijpelijk dat het je dan weleens duizelt.
Vanuit onze jarenlange ervaring zetten we een aantal tips voor je op een rij.
Maak goede afspraken
Tijdens de periode rondom de scheiding moeten er veel afspraken worden gemaakt. Veel gescheiden mensen zijn enige tijd na de scheiding ontevreden over de afspraken die ze tijdens de scheidingsperiode hebben gemaakt. Die afspraken zijn soms moeilijk terug te draaien of te veranderen. Hoe emotioneel en hectisch de scheiding ook is, probeer vanaf het begin goede en werkbare afspraken te maken. Schakel hierbij een deskundige mediator of scheidingsdeskundige in die jullie bij staat in dit proces. Deze proffesional helpt jullie om de vele vraagstukken die er zijn de revue te laten passeren. Hierbij kan je denken aan: Wat gebeurt er met de woning? Wat spreken jullie af over de kinderen? Hoe worden de spullen verdeeld? De gemaakte afspraken legt de mediator of scheidingsdeskundige voor jullie vast in een schriftelijk einddocument dat door de rechter wordt bekrachtigd.
Probeer de gevolgen te overzien
De impact van een scheiding is veel gevallen groot. Er gebeurt veel meer dan alleen het beëindigen van het huwelijk. Als de scheiding geregeld is, verandert er vaak ook veel op financieel en fiscaal gebied. Na de scheiding moeten jullie immers van één salaris rondkomen. daarnaast kan het zijn dat je alimentatie betaalt of ontvangt. De scheiding heeft niet alleen voor jou en je ex partner emotionele gevolgen, zeker ook voor jullie kinderen. Hoe verwerken zij de scheiding? Wat zijn de gevolgen voor hen? Denk goed na wat de scheiding betekend en probeer voor jezelf helder te krijgen wat de gevolgen zullen zijn; Zo voorkom je verrassingen achteraf. Ook hierin kan een mediator of schediingsdeskundige een grote rol in spelen.
Neem genoeg tijd
Dat ‘snel’ niet altijd goed is, is ook zeker het geval bij een scheiding. Neem vanaf het begin voldoende tijd om alles goed te regelen. Een scheiding is niet in één week geregeld. Dit kost echt tijd. Probeer ondanks alle emoties om met elkaar in gesprek te zijn en te blijven. Praat met elkaar over jullie wensen en verwachtingen. Maak daar tijd voor vrij. Kies een onafhankelijke derde waar jullie beide vertrouwen inhebben die deze gesprekken kan begeleiden. Als jullie de scheiding vanaf het begin goed regelen voorkomen jullie problemen achteraf!
Goede begeleiding is cruciaal
Als je gaat scheiden kan je grofweg kiezen uit 2 mogelijkheden. Je gaat naar een advocaat óf je kiest er voor om de scheiding te regelen onder begeleiding van een mediator of scheidingsdeskundige. Een advocaat werkt vaak voor één van beide partijen en zal de rechter vragen een uitspraak te doen. Een mediator werkt voor jullie beiden. Jullie werken en denken dan zelf actief mee en jullie bepalen zelf de uitkomst. Mediation heeft als doel om samen te komen tot goede afspraken waar jullie beide achter staan. Via een mediator verloopt de scheidingsprocedure ook vaak sneller en dat scheelt aanzienlijk in de tijd én in de kosten.
Er zijn ook gespecialiseerde mediators; zogenaamde ADR-Scheidingsdeskundige die naast de opleiding tot mediator een opleiding hebben gedaan tot ADR-Scheidingsdeskundige. Deze deskundigen hebben naast psychologische kennis ook kennis van alle financiële, fiscale en juridische aspecten die een rol kunnen spelen bij een scheiding.
Advies op maat
Bij Christelijke Mediator werkt zowel een mediator als een scheidingsdeskundige. Wil je graag meer weten over jullie specifieke situatie? Zijn er zaken waar je niet uit komt en graag duidelijkheid over wilt? Laat het ons vooral weten. Wij helpen je graag.
Bij Christelijke Mediator ben je welkom, welkom zoals je bent!
info@christelijkemediator.nl
06 58869008
Ik wil een gratis informatiegesprek