• scheiden-en-alimentatie

Scheiden en alimentatie

Geplaatst op 21-02-2020

In onze praktijk zien wij vaak dat alimentatie een punt van discussie is. Onduidelijkheid speelt hierin een grote rol. Beide partners hebben geen idee hoe hun financiële situatie eruit ziet en dat brengt onzekerheid met zich mee.

Hoe begrijpelijk is dat! De periode rondom een scheiding is een onzekere periode waarin verschillende emoties vechten om voorrang. En juist in die periode moet je ook nog eens diverse belangrijke beslissingen maken. Dan is het niet gek dat je door de bomen het bos niet meer ziet en je in een overleef-modus terecht komt.

Het is ons doel en onze missie om voor al onze klanten, rust en duidelijkheid te creëren. Zodat jullie  ondanks alle emoties, de pijn en het verlies in staat zijn om goede en werkbare afspraken te maken waar jullie beiden mee verder kunnen.

Regelmatig krijgen wij vragen rondom alimentatie. Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen, inclusief antwoorden, op een rij.

Heb ik recht op partneralimentatie?

Partneralimentatie speelt een rol als jullie inkomens (sterk) verschillen. Degene met het hoogste inkomen moet dan maandelijks bijdragen aan de kosten van het levensonderhoud voor degene met het laagste inkomen.
Als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, dan blijven jullie na de scheiding verplicht om financieel voor elkaar te zorgen.

Wanneer eindigt de partneralimentatie?

De partneralimentatie eindigt als:

    degene die alimentatie ontvangt, gaat samenwonen, hertrouwd of een geregistreerd partnerschap aangaat;

    de alimentatieontvanger zelf genoeg inkomen heeft;

    de alimentatiebetaler de alimentatie (aantoonbaar) niet meer kan betalen;

    de onderling overeengekomen termijn of de wettelijke termijn verstrijkt;

    als de alimentatiebetaler of ontvanger komt te overlijden.

Hoe lang moet ik partneralimentatie betalen?

De financiële zorgplicht is wettelijk vastgelegd. Wel is het de bedoeling dat de bijdrage aan de ex-partner eindig is. Voor deze beëindiging gelden de volgende richtlijnen: de duur van de partneralimentatie termijn is gelijk aan de helft van het aantal jaar dat jullie getrouwd zijn geweest. Dus waren jullie 4 jaar gehuwd, dan geldt een partneralimentatie termijn van 2 jaar.

Uitzonderingen op de nieuwe wet partneralimentatie

Minderjarige kinderen
Hebben jullie kinderen onder de 12 jaar? Dan is er recht op maximaal 12 jaar partneralimentatie. De alimentatie zal dan stoppen wanneer het jongste kind 12 jaar is.

AOW-Leeftijd
Zijn jullie langer dan 15 jaar getrouwd en heeft de alimentatiegerechtigde op het moment van scheiding binnen 10 jaar de AOW leeftijd bereikt? Dan kan de alimentatiegerechtigde tot de AOW leeftijd, aanspraak maken op partneralimentatie.

50 plussers
Alimentatiegerechtigden van 50 jaar en ouder, die langer dan 15 jaar zijn getrouwd, hebben recht op maximaal 10 jaar alimentatie. 

Naast bovenstaande uitzonderingen, kent het wetsvoorstel ook een hardheidsclausule. Dat betekent dat de rechter de mogelijkheid heeft om af te wijken van de wet. Mocht blijken dat de beëindiging van de alimentatie, naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet kan worden gevraagd van de alimentatiegerechtigde, dan kan de rechter alsnog een langere termijn vastleggen. De alimentatiegerechtigde zal hiervoor wel een verzoek moeten indienen.

Moet ik kinderalimentatie betalen?

Ook na de scheiding blijven jullie samen verantwoordelijk voor jullie kinderen. Zowel voor de verzorging als voor de financiën. Het doel van kinderalimentatie is, om de levensstandaard van de kinderen na de scheiding niet (of zo min mogelijk) te laten dalen.

Tot welke leeftijd moet de kinderalimentatie betaald worden?

Volgens de wet zijn ouders verplicht om tot de 21ste verjaardag van hun kind, bij te dragen aan de kosten voor het levensonderhoud. Deze financiële bijdrage wordt tot de 18de verjaardag, kinderalimentatie genoemd. Daarna wordt dit een bijdrage in de kosten van levensonderhoud en studie genoemd. Vanaf dat moment gaat het geld niet meer naar de verzorgende ouder, maar naar het kind zelf.

Is jullie kind al voor de 21ste verjaardag zelfstandig doordat jullie kind is gaan werken? Dan vervalt de financiële verplichting.

Het is ook mogelijk om de bijdrage langer te laten doorlopen dan de 21ste verjaardag. Bijvoorbeeld omdat jullie kind nog studeert. Het is belangrijk om deze en andere afspraken op te nemen in het ouderschapsplan en het convenant.

Wie bepaald de hoogte van de alimentatie?

Jullie kunnen gezamenlijke afspraken maken over de hoogte en de duur van de alimentatie. Dit is ook aan te bevelen. Jullie kennen jullie persoonlijke situatie het beste en weten als geen ander wat nodig is. Door zelf afspraken te maken, nemen jullie het heft in eigen hand.

Als jullie kiezen voor mediation, dan is de (hoogte van de) alimentatie één van de gespreksonderwerpen. De afspraken die jullie maken, worden vastgelegd in een convenant of vaststellingsovereenkomst. De mediator zal, na goedkeuring van jullie en met behulp van een advocaat, ervoor zorgen dat het gemaakte convenant naar de rechtbank gaat zodat alle afspraken door de rechtbank bekrachtigd worden. Stel dat er in de toekomst onenigheid ontstaat, dan kunnen jullie een beroep doen op de eerder vastgelegde afspraken.

Worden jullie het niet eens over de hoogte van de alimentatie? Dan kunnen jullie de rechter vragen om een uitspraak te doen. Als de rechter de hoogte van de alimentatie bepaald, zal hij dat doen aan de hand van de TREMA normen. Het is overigens ook mogelijk om een mediator of scheidingsdeskundige te vragen wat de hoogte van de kinderalimentatie is op basis van de TREMA norm.

Belangrijk: Mocht één van jullie in de toekomst een bijstandsuitkering aanvragen, dan zal de gemeente eerst kijken of er een ex-partner is die ruimte (draagkracht) heeft om alsnog partneralimentatie te betalen. Deze ex-partner is dan verplicht om bij te dragen aan de kosten voor het levensonderhoud van degene die de bijstandsuitkering aan heeft gevraagd. Ook als jullie in het convenant hebben afgesproken dat er geen sprake is van partneralimentatie. Deze verplichting vervalt na maximaal 12 jaar.

Hoe wordt de alimentatie berekend

Aan de hand van de TREMA normen wordt de hoogte van de alimentatie berekend. Hierbij wordt gekeken wat de meest verdienende ex-partner kan betalen en wat de minstverdienende ex-partner nodig heeft.

De draagkracht van de meestverdienende ex-partner zal worden bepaald door te kijken wat zijn of haar netto-inkomen is en wat er overblijft nadat de noodzakelijke kosten om van te leven, betaald zijn.

Vervolgens wordt er gekeken naar hoeveel geld er beschikbaar is voor alimentatie. Hierbij krijgt de kinderalimentatie voorrang op de partneralimentatie.

Wat is de alimentatie indexering?

Zowel kinder- als partneralimentatie moet ieder jaar worden verhoogd. Dit omdat ieder jaar het loon en prijspeil veranderd. Dit heet de wettelijke indexering. In november wordt door de minister van justitie bepaald met welk percentage de alimentatie moet worden verhoogd.

Maak een financieel plan
De alimentatie is maar één onderdeel van de totale financiën. Er zijn veel meer onderdelen die een belangrijke rol spelen als het gaat om jullie financiën. Laat een financieel deskundige met jullie meekijken en jullie adviseren. Onze scheidingsdeskundige is zo’n deskundige.

Christelijke Mediator
Wij zetten voor jullie de financiële en fiscale impact van de scheiding op een rij. Zo wordt er niets over het hoofd gezien en voorkomen je dat jullie achteraf voor verrassingen komen te staan. Doordat onze scheidingsdeskundige kennis heeft van alle aspecten van een scheiding, hoef je geen andere dure specialisten in te huren. Dat scheelt tijd én geld.

Contact

Heb je een vraag? Bel of mail gerust. Wij helpen jullie graag!

  info@christelijkemediator.nl  

  06 58869008

Ik wil een gratis gesprek

Deel dit bericht:

  • Mediation bij scheiding

    Mediation bij scheiding

    Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

    Lees meer
  • Kinderen in de scheiding

    Kinderen in de scheiding

    Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

    Lees meer
  • Relatietherapie

    Relatietherapie

    Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

    Lees meer

Blog

  • Scheiden vanuit christelijk perspectief

    Scheiden vanuit christelijk perspectief

    Geplaatst op: 2025-01-10

    De realiteit is hard; steeds meer huwelijken eindigen in een echtscheiding. H...

    Lees meer
  • 5 tips voor communicatie tijdens en na de scheiding

    5 tips voor communicatie tijdens en na de scheiding

    Geplaatst op: 2024-12-13

    Zowel tijdens als na de scheiding is goede communicatie van groot belang. Jul...

    Lees meer
  • 7 tips voor kerst vieren na een scheiding

    7 tips voor kerst vieren na een scheiding

    Geplaatst op: 2024-11-28

    Het is alweer bijna december. Naast de donker dagen ook vaak een tijd van gez...

    Lees meer
Lees meer blogs
Scheiden vanuit christelijk perspectief

Scheiden vanuit christelijk perspectief

Geplaatst op: 2025-01-10

De realiteit is hard; steeds meer huwelijken eindigen in een echtscheiding. H...

Lees meer
  Lees meer blogs
5 tips voor communicatie tijdens en na de scheiding

5 tips voor communicatie tijdens en na de scheiding

Geplaatst op: 2024-12-13

Zowel tijdens als na de scheiding is goede communicatie van groot belang. Jul...

Lees meer
  Lees meer blogs
7 tips voor kerst vieren na een scheiding

7 tips voor kerst vieren na een scheiding

Geplaatst op: 2024-11-28

Het is alweer bijna december. Naast de donker dagen ook vaak een tijd van gez...

Lees meer
  Lees meer blogs
  • "Begripvol, respectvol, betrouwbaar, en ervaren. De begeleiding was meer dan uitstekend."

    Maarten
  • Clara

    "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

    Clara
  • Eline

    "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

    Eline
  • Erwin

    "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

    Erwin
  • Nadien

    "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

    Nadien
  • Janny

    "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

    Janny
  • Maarten

    "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

    Maarten
  • Jasper

    "Prettige en duidelijke communicatie"

    Jasper
  • Anoniem

    "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

    Anoniem
  • "Bewaakte de rust"

    Marit
  • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

    Marije
  • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

    Jannet
  • J.

    "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

    J.
  • M. de Vroomen

    "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

    M. de Vroomen
  • Mark

    "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

    Mark
  • T en M

    "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

    T en M
  • Paul

    "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

    Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.