Papa, waar gaat Boris wonen?
Geplaatst op 21-10-2024
Papa, waar gaat Boris wonen als we gaan scheiden?
Voor zowel jullie als jullie kinderen is de periode rondom de scheiding omgeven door onzekerheid. Alles wat vertrouwd was wordt ineens onzeker. Juist in deze periode bieden huisdieren rust en veiligheid. Voorde kinderen is bovenstaande vraag dus en heel belangrijke.
Huisdieren en de scheiding
Zowel de sfeer als de dynamiek veranderd in een gezin vanaf het moment dat een huisdier in de armen wordt gesloten en deel uitmaakt van de familie. Dieren maken dus echt deel uit van het gezin. Na de scheiding zal die dynamiek niet meer hetzelfde zijn. Vooral voor (jonge) kinderen heeft het kunnen zorgen voor een huisdier grote meerwaarde. In de periode rondom de scheiding worden huisdieren nog belangrijker. Huisdieren zorgen voor troost, rust en een gevoel van veiligheid in een hectische periode. En dat hebben de kinderen juist dan zo nodig. Het is dus echt van belang om met elkaar goed te kijken hoe jullie zo goed mogelijk met deze situatie om kunnen gaan. Daarom staat dit onderwerp ook vaak op de agenda tijdens onze mediation gesprekken.
Huisdieren en scheiding – maak heldere en werkbare afspraken
Het gebeurt nogal eens dat huisdieren een ondergeschoven kindje zijn tijdens het scheidingsstraject of dat er vage afspraken worden gemaakt. En dat terwijl de huisdieren voor de kinderen een ‘hot item’ zijn. Laatst nog gaf een jongen in een kindgesprek aan dat zijn hond op dat moment het belangrijkste was in zijn leven. Dat geeft wel aan hoe zwaar het kan wegen.
“Mama, mag Boris met mij mee als ik naar morgen naar papa ga?”
Niet alleen de kinderen, ook de ouders hebben vaak een sterke emotionele band met hun huisdieren opgebouwd. De emoties kunnen hoog oplopen tijdens gesprekken waarin de hond, de kat of het paars onderwerp van gesprek is. En niet onbelangrijk, ook het welzijn van het huisdier zelf moet meegenomen worden in de afwegingen die jullie maken. Veel dieren zijn gevoelig voor stress en hebben belang bij rust en stabiliteit.
Het moge duidelijk zijn, voor alle betrokkenen is het van groot belang dat jullie heldere en werkbare afspraken maken. Zo moeten jullie met elkaar nadenken over de volgende onderwerpen:
- Wie gaat de huisdieren verzorgen?
- Welke rol speelt het huisdier in het leven van jullie kinderen?
- Welke kosten worden er gemaakt voor jullie huisdier en hoe willen jullie na de scheiding met deze kosten omgaan?
- Wat gaan jullie doen als jullie huisdier ernstig ziek wordt? Wie beslist of een operatie wel of niet plaats moet vinden?
Een omgangsregeling voor huisdieren, kan dat?
Voor veel mensen is het konijn, de poes, de hond of welk ander huisdier dan ook een volwaardig gezinslid. Toch houdt de Nederlandse wet hier geen rekening mee. Juridisch gezien is jullie huisdier niets meer en niets minder dan een object. Zoals een bankstel of een fiets.
Dat neemt niet weg dat het jullie vrij staat om samen heldere en werkbare afspraken te maken over jullie huisdier(en). Een omgangsregeling kan soms een goede oplossing zijn. Echter, partijen mogen natuurlijk zelf wel afspraken maken over huisdieren. Al is dat wel afhankelijk van verschillende factoren zoals:
- Om wat voor dieren gaat het? Een hond heeft immers weer andere behoeften dan een kat
- Hoeveel huisdieren hebben jullie? Zijn de huisdieren aan elkaar gehecht?
- Wat zijn de wensen van jullie kinderen?
- Wat zijn de wensen van jullie zelf?
- Wat heeft jullie huisdier nodig? Wat is voor hem of haar het beste?
Die laatste vraag is niet onbelangrijk. Niet alle huisdieren lenen zich voor een omgangsregeling. Sommige dieren hebben veel meer baat bij één vast huis en één vast baasje.
Kortom er komen nogal wat dingen bij kijken en het is niet eenvoudig om hierin de juiste keuzes te maken. Destemeer omdat het gaat over een gevoelig onderwerp. Wil je meer informatie over hoe om te gaan met huisdieren tijdens een scheiding? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.
Contact opnemen