Om een mediation traject te laten slagen is het belangrijk dat beide partners vrijwillig kiezen voor mediation. Mediation is dan ook altijd vrijwillig. Niemand kan jullie verplichten om te kiezen voor mediation.
Als één van jullie beide niet achter de mediation staat, kan de ander dus geen mediation traject starten. Dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Want wat nou als jij wél geloofd in mediation en je wel graag hulp wilt bij de scheiding om te voorkomen dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet maar je niet zit te wachten op een scheidingstraject met behulp van advocaten?
Gratis en vrijblijvend eerste gesprek bij scheiding
In de praktijk komt het geregeld voor dat één van beide partners (grote) twijfels heeft bij een mediationtraject. De oorzaken van de twijfels zijn divers; Hebben we wel hulp nodig? Kunnen we dit niet gewoon samen oplossen? Hebben wij niet teveel ruzie om er met behulp van een mediator uit te komen? Wat is de meerwaarde van hulp en advies?
Heel begrijpelijk al die vragen. Daarom werken wij ten alle tijde met een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. In dit gesprek maken we kennis met elkaar en vertellen we jullie meer over ons werk en onze werkwijze. Hierdoor krijgen jullie beide een helder beeld wat jullie van ons kunnen verwachten. Ook kunnen we bespreken welke onderdelen van de scheiding jullie zelf kunnen regelen en bij welke onderdelen jullie graag hulp willen of advies nodig hebben. Dit gesprek geeft jullie dus meer inzicht over de werkwijze en de mogelijkheden. Na dit gesprek kunnen jullie beslissen of jullie wél of niet willen starten met een mediationtraject.
Eenzijdige scheidingsbegeleiding door een scheidingsdeskundige
Wat als je partner geen hulp wil bij de scheiding terwijl jij daar wel behoefte aan hebt?
In sommige gevallen kan eenzijdige scheidingsbegeleiding een goede oplossing zijn. Eén van onze mediators en scheidingsdeskundigen doorloopt met jou, stap voor stap, alle zaken die geregeld moeten worden. Alle onderwerpen die tijdens een mediationtraject de revue passeren komen tijdens dit traject ook aan bod; de financiële berekeningen, kinderalimentatie, eventuele partneralimentatie, het ouderschapsplan, het pensioen enzovoorts. De scheidingsdeskundige begeleid je door het scheidingsproces en voorkomt dat je belangrijke zaken vergeet. Ook kan je rekenen op advies op alle fronten; emotioneel, financieel, fiscaal en juridisch.
Nadelen van eenzijdige scheidingsbegeleiding
- Als beide partners aan tafel zitten dan begeleidt de mediator het gesprek, de mediator helpt jullie samen te komen tot goede oplossingen en duidelijke afspraken. Nu jullie niet samen aan tafel zitten zullen jullie dit gesprek samen, zonder hulp van een gespreksbegeleider moeten voeren. Dat kan soms ingewikkeld zijn. Jullie moeten immers samen tot overeenstemming komen.
- Als jullie er samen niet uitkomen moeten jullie alsnog naar de rechtbank.
Voordelen van eenzijdige scheidingsbegeleiding
- Als mediation niet mogelijk is kan dit een mooie manier zijn om een langdurig en kostbaar traject bij de rechtbank, met behulp van advocaten te voorkomen.
- Gedurende het hele traject heb je de expertise van de scheidingsdeskundige binnen handbereik.
- De scheidingsdeskundige helpt je stap voor stap, hiermee voorkom je dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet.
- De scheidingsdeskundige is tevens mediator en kan je daardoor tips geven om je te helpen voorkomen dat het gesprek thuis escaleert.
Je staat er niet alleen voor! De scheidingsdeskundige staat je gedurende het hele traject met raad en daad bij. Zowel inhoudelijk als emotioneel.