Of je ex nog jouw fiscaal partner is hangt af van jullie persoonlijke situatie.
Fiscaal partnerschap na huwelijk of geregistreerd partnerschap
Waren jullie getrouwd of hadden jullie een geregistreerd partnerschap? Dan eindigt het fiscaal partnerschap als er één van de volgende verzoeken is ingediend:
- Een echtscheidingsverzoek.
- Een verzoek voor scheiding van tafel en bed.
- Een verzoek om het geregistreerd partnerschap te ontbinden.
én
- Jullie staan niet meer op hetzelfde adres ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie.
Voor bovenstaande verzoeken geldt dat ze aangevraagd moeten worden bij de rechtbank.
Ja, ik wil een verzoek tot scheiding in laten dienen.
Fiscaal partnerschap bij scheiding na samenwonen
Als jullie samenwonen eindigt het fiscaal partnerschap zodra jullie niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie.
Kiezen voor een heel jaar fiscaal partnerschap
Een scheiding vindt vaak plaats in de loop van een jaar. Jullie mogen ervoor kiezen om in het scheidingsjaar het gehele jaar fiscaal partners te zijn. Dit is een keuze, en daarmee niet verplicht. Als jullie ervoor kiezen om nog fiscaal partners te blijven dan mogen jullie in de belastingaangifte inkomsten en aftrekposten verdelen.
De manier waarop jullie de inkomsten en aftrekposten verdelen, kan van invloed zijn op de belasting en premie die jullie betalen of terugkrijgen. Iedere verdeling mag, zolang het totaal maar 100% is. Degene met het hoogste inkomen kan bijvoorbeeld de kosten aftrekken. Hierdoor hebben jullie samen het grootste belastingvoordeel.
Financieel advies bij scheiding
Of jullie nu getrouwd zijn, een geregistreerd partnerschap hebben of samenwonend zijn/ waren; Een scheiding heeft grote gevolgen op financieel en fiscaal advies gebied. Het is dan ook van groot belang dat jullie een scheidingsdeskundige inschakelen die jullie kan helpen om alles goed te regelen. Niemand zit te wachten op een onverwachte blauwe enveloppe op de deurmat.
Ouderschapsplan na scheiding
In Nederland is het voor ouders die gaan scheiden verplicht om een ouderschapsplan te maken. Het maakt niet uit of jullie getrouwd zijn, een geregistreerd partnerschap hebben of samenwonend zijn. Álle ouders van minderjarige kinderen moeten een ouderschapsplan maken.
Een goed ouderschapsplan vraagt veel meer dan een van internet ‘geplukt’ standaard format. Jullie gezin, jullie kinderen verdienen veel meer dan dat. De praktijk leert dat als er een gedegen en weloverwogen ouderschapsplan is een vechtscheiding voorkomen kan worden.
In een op maat gemaakt ouderschapsplan houden we rekening met de specifieke wensen van jullie als ouders en de persoonlijke situatie van jullie kinderen. Op deze wijze kunnen jullie ook na de scheiding op een rustige en ontspannen wijze ouders blijven van jullie kinderen.