Een mediator of een advocaat? Wat zijn de verschillen?
Geplaatst op 13-12-2019
Hoe een scheiding ook verloopt, een scheiding is altijd pijnlijk en emotioneel. In diezelfde emotionele periode moeten er veel zaken worden geregeld. Van de hypotheek tot de kosten van de kinderen en van de partneralimentatie tot het ouderschapsplan. Kiezen jullie voor co-ouderschap of heeft een andere omgangsregeling jullie voorkeur? Al deze zaken moeten geregeld worden. Daar heb je hulp bij nodig. Wie gaat jullie hierbij helpen? Kiezen jullie voor een advocaat of een mediator?
Een mediator of een advocaat? Wat zijn de verschillen?
Zowel een mediator als een advocaat willen dat er afspraken gemaakt worden die op papier worden vastgelegd. Een advocaat werkt vaak voor één partij. Een mediator werkt voor jullie beide. Een mediator helpt jullie om samen, op een goede manier, tot afspraken te komen die voor jullie allebei goed voelen.
Scheiden met hulp van een advocaat
Een advocaat zal de juridische afhandeling van de echtscheiding regelen. Hij vertegenwoordigt één partij en zal proberen om voor ‘zijn of haar’ partij het maximale eruit te halen. In de praktijk verloopt de communicatie vaak via de advocaten. Overleg samen met de je (ex) partner is in de meeste gevallen niet meer aan der orde. Daarna volgt een rechtszaak, tijdens deze rechtszaak staan jullie in de rechtbank tegenover elkaar. Het zal geen verrassing zijn dat dit de onderlinge verstandhouding kan beschadigen. Met name als jullie samen kinderen hebben is het juist belangrijk om een goede verstandhouding te houden. Jullie blijven immers als ouders aan elkaar verbonden.
Als jullie kiezen voor een advocaat dan vragen jullie de rechter om de beslissingen te nemen. Wanneer jullie kiezen voor een mediator dan bepalen jullie samen, in onderling overleg de uitkomst.
Scheiden met hulp van een mediator
Een mediator is een neutrale bemiddelaar. De mediator zal samen met jullie rond de tafel gaat zitten met als doel om samen de scheiding goed te regelen. Omdat alles in onderling overleg gaat, worden er afspraken gemaakt waar jullie allebei mee verder kunnen.
Een mediator begeleidt jullie in dit traject al zal een mediator jullie niet van advies voorzien. Omdat een mediator fungeert als bemiddelaar mag hij/zij niet adviseren. Dit staat ook vastgelegd in de gedragsregels waaraan een registermediator moet voldoen.
Een scheidingstraject bij een mediator is meestal goedkoper en sneller dan een traject via een advocaat en de rechtbank. Los van het uurtarief van een advocaat is 1 mediator natuurlijk een stuk goedkoper dan 2 advocaten. Daarnaast benadrukken wij graag nogmaals dat het behoud van de onderlinge verstandhouding een groot voordeel is. Voor jullie én voor jullie kinderen.
Ik wil een gratis gesprek
Wat is een scheidingsdeskundige?
Anneloes is naast mediator ook ADR- scheidingsdeskundige. Een ADR-Scheidingsdeskundige is meer dan alleen een mediator. Zoals eerder aangegeven kan en mag een mediator niet adviseren. Een scheidingsdeskundige mag dat wél! Anneloes heeft door haar opleiding tot scheidingsdeskundige alle kennis in huis om jullie van gedegen advies te voorzien op financieel, fiscaal en juridisch gebied.
Het grote voordeel van dit advies is dat jullie weloverwogen beslissingen kunnen nemen en volledig geinformeerd worden over de mogelijke gevolgen van deze beslissingen. Dit voorkomt dat jullie achteraf voor verrassingen komen te staan.
Samengevat; een ADR Scheidingsdeskundige heeft naast een bemiddelende rol, ook een adviserende rol. Een unieke combinatie.
Contact
Wil je meer informatie of wil je weten wat Christelijke Mediator voor jullie kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag.
info@christelijkemediator.nl
06 58869008
Ik wil een gratis gesprek