Afscheid en afhechting na de scheiding
Geplaatst op 05-04-2024
Afscheid nemen doet pijn. Bij een scheiding moet je afscheid nemen van diegene met wie je ooit zo gelukkig was. Afscheid nemen van iemand met wie je zoveel lief en leed hebt gedeeld. Iemand met wie je ooit zo verbonden was. Iemand aan wie je je hart en ziel hebt gegeven.
Een scheiding is bijzonder ingrijpend. Je hebt ooit beloofd: “In voor en tegenspoed, totdat de dood ons scheidt”. In de kerk is jullie huwelijk bezegeld, en nu sta je op het punt dat je afscheid moet nemen. En dat terwijl dat misschien zelfs helemaal niet is wat jij wilt.
Dat is heftig. Heel heftig. Je wordt overspoeld door emoties en wellicht ook schuldgevoelens. Schuldgevoelens naar God en naar de kinderen. Je hebt geen idee hoe je verder moet.
Voor de (rouw) verwerking is het van belang om doelbewust bij de betekenis van het afscheid stil te staan. Ook als je dit afscheid eigenlijk helemaal niet wilt.
Afhechten van het huwelijk
Te vaak zien wij dat mensen uit elkaar gaan zonder dat ze de tijd nemen om bewust afscheid te nemen van elkaar. De hectiek van het moment vraagt om veel praktische keuzes waardoor men geneigd is aan de emotionele afhechting voorbij te gaan. En dat terwijl het zo belangrijk en zo waardevol is om bewust afscheid te nemen. Bewust afscheid nemen helpt jullie beide om de scheiding een plek te kunnen geven. Door afscheid te nemen kunnen jullie starten met de verwerking van alles wat er is gebeurd, gedaan en gezegd.
De meerwaarde van goed afscheid nemen
Zeker als jullie samen kinderen hebben is dat van groot belang om bewust afscheid te nemen. Jullie huwelijk stopt, maar als ouders blijven jullie verbonden. Bij veel ouders lopen deze rollen na de scheiding door elkaar. Zo kan de ene ouder nog boos zijn op de andere ouder, Die boosheid gaat over de relatie als partners. Deze boosheid kan een rol blijven spelen in jullie samenwerking als ouders. Ook heel begrijpelijk dat dit gebeurt. Het is dan ook echt niets om je voor te schamen. Wel is het belangrijk om hier iets mee te doen. Bewust afscheid nemen, ook als je dat eigenlijk niet wilt, kan helpen om de pijn, het verdriet en de boosheid op de langere termijn een plekje te kunnen geven. Hierdoor maken jullie stap voor stap de weg vrij voor jullie zelf én voor jullie kinderen
Afscheidsgesprek en/of afscheidsceremonie bij scheiding
Hoe jullie het afscheid vormgeven is een persoonlijke keuze. Het is belangrijk dat jullie een vorm kiezen die bij jullie past. Het afscheidsgesprek bespreken we goed voor. In dit voorgesprek kunnen jullie aangeven wat jullie nodig hebben van zowel de ander als ook van de mediator. Tijdens het afscheidsgesprek helpen wij jullie om bewust stil te staan bij het afscheid. En bij alle emoties die daarmee gepaard gaan. Door onze zorgvuldige begeleiding kan alles wat jullie op het hart hebben besproken worden en het licht zien.
Indien gewenst kan het afscheidsgesprek afgesloten worden met een ceremonie. Hier vertellen we jullie graag meer over tijdens het voorbereidende gesprek. Een afscheidsceremonie klinkt groots, het is belangrijk om je te realiseren dat de ceremonie zo groot(s) of klein kan zijn als jullie zelf willen. Ook hierbij geldt; kijk goed wat je zelf nodig hebt. Wij helpen je graag om dit helder te krijgen zodat het afscheidsgesprek ook daadwerkelijk een eerste stap kan zijn in het verwerkingstraject wat nog voor jullie ligt.
Of de scheiding nu een week geleden of een jaar gelden is. Een afscheidsgesprek is van grote meerwaarde.
Ik wil graag meer informatie
Ik wil graag een afspraak maken voor een gratis informatiegesprek